Ruumiin kulttuuri 1/2004 KRIITIKKO: Heikki Kaskimies
Toden ja unen rajoilla

Joni Savela:Tutkimuksia

TaideLaboratorio 2003. 200 s.

Takakansi lupaa kummajaisdekkarin, ja sellainen Tutkimuksia todella on. Ei negatiivisessa mielessä. Kirja alkaa jonkinlaisessa hoitolassa, jossa potilaat vertailevat näkyjään ja sairaskertomuksiaan. Päähenkilöksi nousevaa Joseph Ashia askarruttaa kapseli, jonka hän oksensi aamutokkurassa. Se sisälsi anovan viestin: älä tapa minua. Toisaalla kaupungissa löytyy viemäristä ruumis, myöhemmin toinen. Tarkastaja Ian Dern johtaa tutkimuksia. Juonesta ei liene syytä paljastaa enempää kuin, että Ash livahtaa omalle lomalle ja tutustuu Doraan.

Savela liikkuu taitavasti eri todellisuuksien välillä. Klinikkaosuus on ehkä alussa turhan pitkä, muutoinkin juoni karkaa välillä kirjailijan otteesta. Hän tuntuu viehättyvän liikaa lauseisiinsa, mutta tarkastajan ja Ashin osuudet on hyvin kuvattu, varsinkin Ashin horjunta todellisuuden ja omien kuvitelmiensa välillä. Loppu on hiukan hajanainen, tosin looginen viimeiseen pisteeseen saakka.

Savelan kirja on merkillinen sekoitus, jossa on ripaus perinteistä dekkaria, loraus sairaskertomusta ja harhailevaa mielen sokkelikkoa sekä mausteena jotain mystiikaksi nimettävää. Mielenkiintoinen ja taatusti kummallinen kokeilu.

Takaisin kirjallisuussivulle